Våren och EBE Gruppen tipsar!

Vi välkomnar våren

Nu står ljusare kvällar och varmare väder inpå knuten och vi kan se fram emot att få njuta av vårsolen. Framåt vårkanten är det vanligt att många av oss börjar förbereda hus, hem och sommarstugor inför sommaren. Våren är tiden på året då många passar på att röja ur källaren eller att rensa på vinden. I samband med vårens ankomst har vi under några veckor publicerat nyttiga tips inför vårstädningen. Här har vi samlat alla tipsen – från alla sociala kanaler – så att din vårstädning ska bli så bra som möjligt!

Låt vårsolen skina in genom dina fönster

Så fort vårsolen börjar kika fram kan vi njuta av att känna oss mer energiska. Vi sätter oss utefter husknuten med ansiktena lyfta mot himlen. Men vårsolen lockar inte bara fram energi och fräknar på näsan! I solens ljus är det svårt att missa smutsiga fönster som oftast inte blivit tvättade på flera månader. När det kommer till att tvätta fönstren har vi några nyttiga tips till dig.

Att putsa fönstren med det sedvanliga fönsterputsmedlet är varken hälsosamt eller bra för miljön. Det går minst lika bra att använda ljummet vatten med lite diskmedel i när du ska tvätta dina fönster. Det är ett utmärkt alternativ som både är billigare och bättre för din hälsa. När du tvättar dina fönster, passa även på att se efter så att de är i gott skick. Vid behov bör du åtgärda otäta fönster eller trasiga fönsterkarmar som annars släpper in fukt. Fukt kan göra så att det bildas mögel i materialet runt omkring fönstret. Ett tips som du kan göra själv är att byta ut gamla tätningslister för att hålla fukten borta.

Förena nytta med nöje

Vet du vad påsk och valborgsmässoafton har gemensamt? Båda högtiderna infaller under våren och det finns en tradition som de har gemensamt. Vid första åtanke kanske det är svårt att göra en koppling mellan dessa högtider. Många av oss förknippar nog påsken främst med utmålade barn, påskris och påskharen som lämnar godisfyllda påskägg.

Valborgsmässoafton ses av många som vinterns sista dag där man välkomnar våren och det är vanligt att vi tänder en stor brasa. Att vi tänder brasor är det som är den gemensamma nämnaren mellan påsk och valborgsmässoafton. Även på påsk är det vanligt att man tänder en påskbrasa. Brasorna sågs förr som ett sätt att skydda sig mot häxor och ondska. Även om vi inte tänder brasor av samma syfte idag så är det en fin tradition som ger oss tillfälle att samlas tillsammans.

Ännu ett tips är att låta vårstädningen av trädgården bli en insamling av virke till påsk- eller valborgsbrasan. Vill man ha en större brasa så kan man gå ihop med grannskapet där alla samlar ihop trädgårdsbråte i samma hög. Att tända en gemensam brasa skapar ett fint tillfälle att umgås med fler familjer och att knyta nya kontakter.

Så eldar du säkert

Att tända brasor är en fin tradition att bevara. Eldningen sker på eget ansvar och man behöver vara försiktig när man handskas med eld. Därför finns det regler som man behöver följa. Vi har samlat några av räddningstjänstens riktlinjer nedan:

– Man bör ta hänsyn till vägar och de närboende så att rök och sot från brasan inte stör.

– Brasan ska anläggas på okänslig mark som till exempel grus eller naturjord. Den får inte placeras på asfalt, stenhällar, gräsmattor eller under elkraft- eller teleledningar.

– Välj ut en bra plats att elda på som inte ligger nära skog eller torrt gräs.

– Utse minst en person som är ansvarig för att ha kontroll över elden, vanligtvis den som tänder brasan.

– Endast trädgårdsavfall som kvistar, grenar och omålat virke får eldas.

– Håll brasan under bevakning även dagen efter. Brasor som inte är tillräckligt utbrunna eller släckta kan blossa upp igen och sprider sig snabbt.

– Var förberedd om något skulle gå snett. Ha utrustning nära till hands om brasan skulle börja sprida sig. Vattenfyllda hinkar och krattor är bra utrustning.

Glöm inte bort att njuta av våren!

När väl vårstädningen är klar både inomhus och utomhus kan du ge lite kärlek åt dina inomhusväxter. Bästa tiden på året för omplantering av dina krukväxter är tidigt på våren. Plantera växterna i rymligare krukor med ny näringsrik jord. Ett tips är att ta sticklingar från dina krukväxter när du planterar om. Genom att ta sticklingar kan du enkelt och billigt utöka din växtsamling. Växter har en luftrenande effekt som även höjer luftfuktigheten. Ren inomhusluft och bra luftfuktighet är viktigt för din hälsa.

Men om du misstänker att luften i ditt hem är för fuktig bör du kontakta en professionell fuktutredare. När allt fixande och trixande väl är klart kan du med gott samvete ställa fram utomhusmöblerna. Samla familjen och ha en trevlig bullfika tillsammans i vårsolen. Eller sätt dig på balkongen och njut av en kopp kaffe, fågelkvitter och att kanske se årets första citronfjäril. Våren är en härlig tid och vi hoppas att värmen kommer snabbt och värmer upp våra frusna vintersjälar.

Har du missat att följa oss på våra sociala medier?