Tips från EBE Gruppen!

Nej tack till vattenläckor och inbrott

Julen närmar sig med stormsteg och för majoriteten innebär det gemenskap, värme och kärlek. Men för en del innebär det ensamhet, vattenläckor och bränder. Under lite drygt 8 veckor har vi publicerat olika tips inför vintern. Där allt från hur du ska förhindra vattenläckor och skadedjur till att undvika bränder och inbrottstjuvar tagits upp. Nedan följer tipsen tillsammans med ytterligare information.

Utvändiga åtgärder

Vårat första tips är att se över, täpp igen och laga hängrännor, tak, skorstenar och andra ingångar i fasaden. Passa på att rensa bort alla höstlöv och all smuts, samtidigt som du lagar eventuella skador på hängrännorna. Var noga med att rännorna sitter ordentligt på plats för att undvika att de trillar ner när snön töar och blir tung. Taket är minst lika viktigt att hålla koll på som hängrännor. Finns det några takpannor som är sönder? Byt ut dessa mot nya och hela pannor för att förhindra vattenläckage.

När du ändå är uppe på taket och klättrar är det ett bra tillfälle att montera ett metallnät över skorstenen för att förhindra att fåglar bosätter sig under kallare tider. Detsamma gäller små ingångar i fasaden. Med kylan kommer nämligen mössen som ett brev på posten, eftersom djuren drar sig från kylan in till värmen. Vill du inte ha några möss springande i väggarna, på diskbänken eller i sängen rekommenderar vi dig starkt att sätta för finmaskigt nät för hålor i fasaden, även de små hålen. För visste du att en mus kan ta sig in genom ett 7 millimeter litet hål.

Från utvändiga tips till invändiga

Likaväl som utsidan behöver tas omhand och ses över behöver du även tänka på insidan. Äger du en sommarstuga eller fritidshus som du inte kommer vistas i under vintern? Då är det viktigt att du öppnar upp ventiler, spjäll, lådor och innerdörrar. Dessutom är det bra att dra ner grundtemperaturen till ca 5°C-10°C. Detta av två anledningar dels dra ner elkostnaderna men även för att undvika fuktskador i bostaden.

Hemma i din bostad är det viktigt att kontrollera dina kranar och vattenledningar så att det inte står och läcker på något olämpligt ställe. I många fall är det enklare att lösa problemen innan temperaturen sjunker för lågt. Speciellt om åtgärderna måste genomföras utomhus. Ett tips är att genomföra åtgärderna snarast!

Behåll värmen inne, håll objudna gäster ute

I kylan är det svårt att alltid finna värme. För att stänga ute objudna gäster är det bra att se över dörrar och fönster. Kanske är det hög tid att byta ut altandörren från 1970-talet? Se till att alla dörrar är utrustade med godkända lås och eventuella larm. Det är dessutom bra att låsa in trädgårdsredskap som inbrottstjuven kan ha användning av. Du vill hålla objudna gäster ute och ta med värmen in.

Nu vid juletider är det nämligen många som inte har möjlighet att fira med nära och kära. Därför kan det betyda något enormt att fråga din granne, kollega eller bekant om hen vill komma över på jullunch. Det är väl trots allt vad julen handlar om? Värme, gemenskap och givmildhet oavsett vart i landet du bor eller vilken ekonomi, vilket kön eller ursprung du har ska du ha möjligheten till en varm jullunch, Glöm däremot inte av att släcka ljusen och lamporna när du går ut ur rummet!

Från oss alla – till er alla; en riktig God Jul.

Ta hand om varandra!