Stopp i avloppet

Så förhindrar du stopp i avloppet

Att få stopp i avloppet är ingenting du önskar. Det kan innebära både stora skador och utgifter. Det går att få stopp i allt från avloppsröret under diskhon till toaletten och tvättstugan. Vi har listat några enkla tips du kan använda dig av för att till viss del förhindra igentäppta avlopp i din bostad. I artikeln har vi främst fokuserat på ett av det vanligaste ställena, köket. Anledningen är att det oftast är mycket fett och matrester under omlopp i dessa avloppsrör. För vad många inte vet är att när fettet svalnar stelnar det och bildar en propp hård som sten.

Inget fett och mat i vasken

Ett av de viktigaste för att förhindra stopp i köksavloppet är att inte spola ner fett och matrester. Mat kanske är en självklarhet men matfett är en otroligt stor faktor till igentäppta rör. Oavsett om du handdiskar eller använder diskmaskin är det viktigt att du torkar av stekpannan och tallriken med hushållspapper innan du spolar rent.

Om du har spolat ner fett under en tid kan det sätta sig under vasken i avloppsröret. Vill du rengöra rören och minska fettlagret själv är ett alternativ att skölja med så varmt vatten som kranen tillåter tillsammans med diskmedel. Finns det möjlighet är det bra att låta den stå och rinna ett tag. Om du inte gör detta med jämna mellanrum kommer fettlagret växa och så småningom orsaka stopp i röret.

Har du redan drabbats?

Om du redan har fått stopp i ett eller flera avlopp där hemma? Om du testat och skölja med varmt vatten utan framgång eller du kanske vet att stoppet inte är orsakat av fett och matrester. Ja, då är det bästa alternativet att kontakta oss. Vi löser alla sorters stopp och du slipper oroa dig för att skadan ska förvärras. På EBE Gruppen har vi dessutom jour dygnet runt vilket gör att du alltid kan ringa oss!